Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Inden du går i gang

Inden du beslutter dig for at få lagt nyt stråtag på din bolig, anbefaler vi at du læser om "Tilbudshentning" under "Vejledninger".

Med tækkemanden på sidelinjen kan du nemlig få et overblik over, hvilke krav der vil være til det pågældende byggeri og hvilke løsninger, der bedst spiller sammen med disse. Ligeledes kan tækkemanden give dig et godt indblik i de formalia, du har behov for at sætte dig ind i, når du skal bygge med strå.

Der er altså masser af hjælp af hente, inden du går i gang, så kontakt gerne en tækkemand tidligt i processen, også selvom du i forvejen har andre kyndige byggerådgivere.

Byggekrav

Når du skal bygge nyt eller bygge om, er du underlagt Bygningsreglementet fra Erhvervs- og Byggestyrelsen – herunder de særlige regler, der gælder for byggeri med strå. Vælger du en tækkemand fra Dansk Tækkemandslaug, er han naturligvis godt bekendt med og forpligtet til at leve op til reglementets indhold.

Du bør dog også selv være klar over de love og regler, du skal overholde. For eksempel bør du være opmærksom på, at et stråtag er et tungt tag og derfor er underlagt Bygningsreglementets regler om tunge konstruktioner.
Det er også vigtigt at være opmærksom på de energikrav der er indført med det nye bygningsreglement BR 15.
Du kan få flere detaljer og mere information på

Læs mere om lovgivning under "Vejledninger"

Forsikring

Er der optaget lån i en stråtækt bygning, er det lovpligtigt at brandforsikre den. Til gengæld er der flere forsikringsselskaber, der giver nedslag i prisen, når boligen er brandforsikret.

I samme forbindelse er det værd at nævne, at nutidens stråtækte byggerier, der udføres af en professionel tækkemand, er godt sikret mod brand. En lang række undersøgelser har ligeledes vist, at risikoen for brand i et stråtækt hus ikke er større end i alle andre huse, men at brande i stråtage uden brandsikring bliver mere omfattende.
Husk at du altid selv skal melde til dit forsikringsselskab når der foregår byggearbejde på dit hus.

 

Brandsikring

Har du med en professionel tækkemand at gøre, vil dit stråtag blive sikret godt mod brand. Der er flere forskellige måder at gøre det på, så tag en snak med din tækkemand og lyt til hans anbefalinger. Du kan også læse mere om brandsikring her

Brandsikring

 

Tagrender

Ligesom ved ethvert andet tag kan stråtaget kombineres med forskellige typer af tagrender, fx kobber eller træ. Din tækkemand kan vejlede dig i forhold til dit konkrete byggeprojekt, men som udgangspunkt kan du få det – stort set – som du ønsker.

Se eksempler i "Galleri"

Rygningstype

Der findes en lang række forskellig rygningstyper og materialer, så du kan få netop det udseende på det færdige resultat, som du ønsker. For eksempel er halm, lyng eller kobberrygning nogle af de muligheder, der bliver brugt nu om dage.

Inden du går i gang med at forestille dig det færdige resultat, er det dog værd at undersøge, om der er  lokalplaner eller kommunehenvisninger i dit område, som byggeriet bør følge. Man bør også være opmærksom på at følge de egnstraditioner der er fremherskende i området hvor ens hus ligger, specielt hvis de fremstår som en "samlet" bebyggelse.

Mere om Egnstraditioner

Udluftninger

Udluftninger bør føres ud gennem gavlen eller føres til kip. Reelt set er det også muligt at placere udluftninger eller aftræk i tagfladen, men løsningen er som oftest ødelæggende for bygningens æstetiske udtryk og frarådes derfor. 

Se et eksempel på kobberudluftninger i mønningen (billede nr 2)

Fakta om Stråtag

På 24 sider med masser af inspirerende fotos gør tækkemændenes branchekontor op med myterne om stråtaget: Nutidens stråtag er brandsikkert, kun marginalt dyrere end tegltaget, det mest klima- og miljøvenlige af alle tage, og bygningsforsikringen er overkommelig med en beskeden merpris på omkring 1.000 kr. årligt.

I denne pdf-fil er der links til baggrundsmaterialer, bygningsreglement, yderligere information, artikler og en helt masse mere.

Formålet med Fakta om Stråtag er at give et overblik over emner som brandsikring, forsikringspræmier, miljødokumentation og tekniske data.

Rådgivere, sagsbehandlere, bygherrer og andre interesserede kan nu for første gang få et samlet indtryk af og viden om de mange nye ting, der er sket i tækkebranchen de seneste år.

Fakta om Stråtag